Amb l’arribada de quatre exemplars de cavalls salvatges o de Prsewalski (tres femelles i un mascle) procedents del Zoològic d’Almuñécar (Granada), que ha estat recentment clausurat, la Reserva Nacional de Caça de Boumort s’ha convertit en l’únic lloc de Catalunya amb presència d’aquests animals. Es tracta de la varietat més antiga de cavall existent actualment, i és considerat en perill d’extinció a escala mundial. L’objectiu de l’arribada d’aquests animals és contribuir a la conservació i la cria d’aquesta espècie en un àmbit delimitat i controlat, alhora que realitzar projectes d’educació ambiental al seu entorn. A curt termini sembla que la possibilitat de cria està assegurada donat que han arribat dues de les femelles prenyades. Els quatre animals formen part d’una iniciativa conjunta amb la Fundació Projecte Miranda, que és la propietària dels animals.
Un cavall Przewalski és diferència d’un cavall d’una altra espècie per la seva talla baixa, el morro de color blanc, la crinera de color negre i aixecada, la base de les potes de color negre i amb la base ratllada, una línia dorsal fosca i el pelatge contrasta amb el blanc del ventre.
Rosa Galindo, de la Fundació Miranda, ha explicat que poder portar els animals a la Reserva de Boumort ha estat un procés llarg però que ha valgut la pena. Galindo ha destacat les característiques del terreny on es troben i ha explicat que durant un temps es troben en un tancat d’una hectàrea de terreny aproximadament aclimatant-se. Posteriorment els animals es deixaran anar a un terreny de 20 hectàrees en semillibertat.
Entre les diferents institucions que col·laboren en la iniciativa, s’ha considerat que la RNC de Boumort és un lloc idoni per a l’acollida d’aquests animals, ja que compta amb una extensió notable de territori propietat de la Generalitat de Catalunya en què es duu a terme un projecte de valorització de la fauna salvatge com a actiu per al desenvolupament local. Aquesta actuació es fa amb la finalitat d’oferir una ubicació adequada a les característiques dels cavalls salvatges, alhora que es contribueix a la recuperació d’una varietat amenaçada. Els animals estaran confinats en recintes grans, delimitats físicament, en els quals podran desenvolupar el seu comportament en llibertat.
Jordi Palau, director de la Reserva, ha explicat que el projecte també preveu efectuar estudis sobre el comportament dels cavalls i el seu efecte sobre la vegetació de la Reserva. Per a la qual cosa es comptarà amb la col·laboració de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Palau ha afegit que es preveu la seva valorització turística i educativa mitjançant visites guiades que actualment s’estan dissenyant, en el marc del projecte de dinamització de la RNC de Boumort, aprovat per la Junta Consultiva de la Reserva.